Μεταξύ δύο ονομάτων
Οι διαφορετικές ονομασίες που έλαβε το Καστελλόριζο μέσα στα χρόνια γίνονται μάρτυρες της μακράς ιστορίας του.
Στην αρχαιότητα το νησί αναφέρεται στα κείμενα του Ανακρέοντα και του Σιμωνίδη του Κείου τον 6ο π.Χ. αιώνα ως Μεγίστη είτε γιατί ήταν το μεγαλύτερο του συμπλέγματος των γειτονικών νησιών, είτε από ευφημισμό λόγω του μικρού - κατά τα άλλα - μεγέθους του είτε από τον θρυλικό πρώτο οικιστή και βασιλέα του, Μεγιστέα.
Ο γεωγράφος Στράβων λανθασμένα θα το ονομάσει Κισθήνη ενώ οι Άραβες αναφέρονταν σε αυτό ως Μαγιάς και οι Οθωμανοί ως Μεΐς παραφράζοντας το ελληνικό του όνομα.
Τον 14ο αιώνα εμφανίζεται για πρώτη φορά η μεσαιωνική ονομασία του νησιού με το οποίο είναι γνωστό έως και σήμερα.
Τα κόκκινα βράχια του Κάστρου που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι και την πόλη, είτε, κατά άλλους, το οικόσημο με τους εφτά χρυσούς πύργους και την κόκκινη βάση του κατακτητή Juan Fernando de Heredia, 8ου μαγίστρου των Ιωαννιτών ιπποτών της Ρόδου, έδωσαν στο νησί το όνομα Καστελλόριζο έπειτα από εξελληνισμό του αρχικού Castellrosso ή Castelruggio ή Castellorizo, δηλαδή Κόκκινο Κάστρο.
Κατά μια άλλη εκδοχή το όνομα αυτό προκύπτει από την σύνθεση των λέξεων Κάστρο ή Καστέλλο + ρίζα, καθώς η πόλη έχει αναπτυχθεί στην βάση του μεσαιωνικού κάστρου.
Οι περιηγητές που πέρασαν από το Καστελλόριζο θα παραφράσουν πολλές φορές το όνομα του δημιουργώντας ποικίλες διαφορετικές εκδοχές του όπως Kastelorizo, Castelorizo, Castel-rosso, Chateau-Rouge, Chatel-Roux, Castellorizo, Castello-rosso, Castello-ruzzo, Castello-russo, Castello-Rugio, Castellum-rege ή ruge, Castel-ruzzo, Castel-rugio, Chastel-roux.
Σήμερα το νησί ονομάζεται επισήμως Μεγίστη αλλά είναι περισσότερο γνωστό ως Καστελλόριζο φανερώνοντας τις ακόμη υπαρκτές πολλαπλές του ταυτότητες και την ταραχώδη ιστορία του.